Winti - de kracht van de voorouders

BeeldessayVisueel onderzoek voor essaybundel ‘Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging.’ In opdracht van het CBK, stadsarchief Rotterdam en de Gemeente Rotterdam.“Voor deze bundel was zij op zoek naar de doorwerking van het slavernijverleden op spiritueel gebied en dat bracht haar op de Afro-Surinaamse godsdienst winti.

Wat Lou in winti het meest heeft getroffen, is de betekenis van voorouders en hoe zij tot slaafgemaakten kracht gaven om te overleven, waaruit wintigelovigen nu ook weer kracht putten.

Zij ontdekte dat winti in Suriname sinds de tijd van slavernij tot het begin van de jaren zeventig bij wet niet mocht worden beoefend. Hierdoor was het geloof voor buitenstaanders geheimzinnig geworden. Fascinerend was ook de enerzijds onbekende rol van winti in het verzet en de overlevingsstrategie van slaafgemaakten van destijds en anderzijds de eigentijdse en levendige beoefening van de wintigodsdienst in Rotterdam. Die praktijk heeft Lou opgezocht en gefotografeerd.”
 
Meer informatie over het onderzoek hier.

Baaswaterval is al 25 jaar winti genezer. Mensen komen bij hem op consult om problemen of negatieven energieën op te lossen.


Ria Breeveld maakt een plengoffer in haar tuin. Hierin bedankt ze haar voorouders voor wat ze de aarde hebben geschonken. “Winti en mijn voorouders laten me zien wie ik ben”.In de Surinaamse winkel van Fred Fitz James verkoopt spullen voor kruidenbaden. Deze kruidenbaden worden gemaakt van inheemse planten uit Surinaamse, planten uit de moerassen en bossen.

Jane Steward vindt het belangrijk dat de traditie van het vouwen van de Angisa, de Surinaamse hoofddeksel, doorgegeven wordt. Deze speelt een belangrijke rol tijdens winti rituele.“Hierdoor heb ik nu een hele andere rustige dochter.” Danielle, ondergaat haar tweede een rituele wassing.Dit soort baden hebben het doel om geestelijk te reinigen of uitdrijven van negatieve energieën.Winti priester Marian Markelo, probeert bij haar klanten disharmoni te herstellen dit doet ze onder andere met bij rituele reinigingen en maaltijden. Winti staat voor haar voor zuiverheid, reinheid en wederkerigheid.